Državna tajnica Zrinka Raguž Dubrovačkoj razvojnoj agenciji uručila dva ugovora vrijedna preko 56 tisuća eura

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je danas ugovore iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini vrijedne 56.435,80 eura ravnateljici Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Ana Mariji Pilato Krile.

 

Riječ je o ugovorima za sufinanciranje projekta „COOL NOONS“ i „HERIT ADAPT“ iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u financijskom razdoblju 2021.-2027. od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU). Projekti se provode u okviru programa Interreg EURO MED 2021.-2027. i DURA ima ulogu projektnog partnera.

 

Konkretno, projekt „COOL NOONS“ sufinancira se dodatnim 26.055,80 eura, a sami cilj projekta, s ukupnim proračunom za DURA-u u iznosu od 260.558,00 eura, ima za cilj pružiti podršku gradovima na području Mediterana kako bi se prilagodili izazovima klimatskih promjena, a istovremeno poboljšali život stanovnika i posjetitelja. Kako bi to postigli, građani će se  uključiti u proces donošenja odluka i testirati različita rješenja. Cilj je smanjiti rizike povezane s klimatskim promjenama koji mogu negativno utjecati na turizam, a misija projekta je unaprijediti mediteranske gradove i učiniti ih održivijima i atraktivnijima za sve.

 

S druge strane, projekt „HERIT ADAPT“ sufinancira se dodatnim 30.380,00 eura, s ukupnim proračunom za DURA-u u iznosu od 303.800,00 eura, dok je cilj projekta razviti modele održivog turizma koji prepoznaju potrebe otpornosti spomenika kulturne baštine u uvjetima klimatskih promjena. Model će se implementirati u 8 odabranih pilot područja diljem Euro-MED regije, uključujući UNESCO-ove lokacije, kao i manje poznate spomenike, obalna i planinska područja, među kojima će biti i Knežev dvor u Dubrovniku. Prvi korak u realizaciji pilota za Dubrovnik bit će izrada 3D modela Kneževog dvora metodom fotogrametrije.

 

 

Podsjetimo, u travnju ove godine potpisana su ukupno tri ugovora za sufinanciranje među kojima su projekt „Remote-IT – Remote and Hybrid work for Thriving Cities“ koji kroz izradu akcijskog plana istražuje načine na koje gradovi mogu odgovoriti na praksu rada na daljinu u cilju ojačavanja lokalnih ekonomija kao i smanjenja ugljičnog otiska i povećanja kvalitete života, zatim projekt „Eco-Core – Green Transition in Small Cities along Transport Corridors“, s ciljem izgradnje kapaciteta malih gradova u suočavanju s klimatskim promjenama. Dok je treći ugovor potpisan za projekt “HABI – s ciljem aktivnosti podizanja svijesti, obuka i znanstvenih istraživanja o vrstama i staništima od zajedničkog interesa zajednice”. Glavni partner u ovom projektu je talijanska općina Conversano, dok su partneri s dubrovačke strane DURA i JU Rezervat Lokrum.

lijevo
desno