JAVNO SAVJETOVANJE - Odluka o osnivanju kulturnih vijeća Grada Dubrovnika

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Dana 26. srpnja 2022. godine na snagu je stupio Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 83/22), kojim su objedinjena tri posebna zakona iz područja kulture - Zakon o kulturnim vijećima, Zakon o financiranju javnih potreba u kulturi te Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kulturi.

 

Člankom 49. navedenog Zakona Predstavničkim tijelima županija, gradova i općina propisana je obveza usklađenja akata o osnivanju Kulturnih vijeća s odredbama Zakona u roku od 90 dana od njegova stupanja na snagu.

 

Slijedom navedenog, Odluka o osnivanju Kulturnih vijeća Grada Dubrovnika usklađena je s novim zakonskim odredbama, a najbitnije izmjene odnose se na proceduru biranja i način imenovanja članova Kulturnih vijeća. Naime, novim Zakonom ovlast imenovanja predsjednika i članova kulturnih vijeća prenesena je na izvršnu vlast, dok akt o osnivanju kulturnih vijeća donosi predstavničko tijelo. Također, postupak odabira članova kulturnih vijeća javnim pozivom pokreće gradonačelnik. Odlukom su detaljnije definirane zadaće kulturnih vijeća, razlozi razrješenja članova, način rada Vijeća, pravo na naknadu za rad te razlozi za izuzeće članova kod raspravljanja i odlučivanja.

 

Ovo savjetovanje otvoreno je od 26. kolovoza do 26. rujna 2022. godine. U navedenom razdoblju svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predmetni tekst Odluke o osnivanju Kulturnih vijeća Grada Dubrovnika.

 

Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.