GRADONAČELNIK SE SASTAO S MINISTROM TURIZMA I SPORTA Vrijeme je za zaokret u turizmu, Dubrovnik je tu primjer upravljanja

Poštujmo grad

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, sa suradnicima, održali su danas sastanak s različitim temama s područja turizma.

 

''Dubrovnik je primjer grada u Hrvatskoj koji ima svoju turističku politiku, koji upravlja svojim turizmom, što nije slučaj sa svim hrvatskim turističkim gradovima. Upravo je to osnovni fokus s kojim se nastavljamo baviti, moramo sudionike u turizmu uvjeriti da upravljanje razvojem turizma nema alternativu, tim više što u idućim godina očekujemo povećanje broja turista'', kazao je ministar Glavina.

 

Gradonačelnik Franković upoznao ga je  s izvrsnim rezultatima u prvih šest mjeseci ove godine te s brojim alatima koje Grad Dubrovnik koristi za upravljanje tijekovima turista. Kao trenutačno najizraženiji istaknuo je problem velikog broja vozila oko povijesne jezgre, što će Grad regulirati novom odlukom o prometovanju Zonom posebnog prometnog režima. Ujedno je najavio i početak gradnje park'n'ride sustava na Pobrežju krajem godine, koji bi trebao u značajnoj mjeri smanjiti prometno opterećenje grada.

 

Osim toga gradonačelnik je upozorio i na nekontrolirani rast broja apartmana za turističko iznajmljivanje te iznio podatak o 45 tisuća smještajnih jedinica na području Dubrovnika, od čega se tek 12 tisuća odnosi na hotelski smještaj. Grad Dubrovnik u tom je smislu početkom godine Ministarstvu uputio prijedlog za nužnom izmjenom Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu na način da bi se u višestambenim zgradama ograničila mogućnost turističkog iznajmljivanja.

 

Ministar Glavina kazao je kako se radi na mjerama koje će ograničiti rast broja apartmana, upravo s ciljem povećanja kvalitete života građana u turističkim gradovima. ''Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo 'dosta' povećanju brojki, a fokusiramo se na upravljanje turizmom, što će Ministarstvo omogućiti novim alatima'', rekao je također ministar.

lijevo
desno