Dubrovnik s tri milijuna noćenja ranije nego 2023.godine: kontinuirani rast rezultat strateškog planiranja i održivog turizma

Grad Dubrovnik je ostvario tri milijuna noćenja, dva tjedna ranije nego prošle godine, čime se još jednom potvrdio kao vodeća turistička destinacija. Ovaj uspjeh rezultat je ostvarivanja planiranih ciljeva i strategije koje provode svi dionici turističkog sektora grada Dubrovnika.

 

Prema podacima sustava eVisitor, 23. kolovoza Dubrovnik je zabilježio tri milijuna noćenja, što je dva tjedna ranije nego prošle godine. Od početka godine do 24. kolovoza, broj noćenja iznosi 3.025.145, što predstavlja rast od 10 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju zabilježeno je i 947.407 dolazaka, također s povećanjem od 10 %.  

 

Uspjeh jedne destinacije ne mjeri se isključivo porašću broja dolazaka i noćenja već je to tek jedan od indikatora, ali istodobno vrlo bitan kada se sagleda raspored rasta brojki noćenja. Grad Dubrovnik je dvoznamenkasti rast u 2024. godini osigurao rastom broja noćenja u predsezoni i zadržavanjem broja noćenja u glavnoj sezoni uspoređujući istu s prethodnom 2023.

 

Dok brojne destinacije u RH bilježe manji broj noćenja, Dubrovnik - grad koji je nekoć bio primjer masovnog turizma na svjetskoj mapi, sada piše neke druge priče. Upravljanjem, a ne zabranama, kao i reguliranjem s ciljem visokokvalitetne turističke destinacije - Dubrovnik pokazuje kako se poštujući i uvažavajući lokalno stanovništvo, istovremeno mogu postizati odlični turistički rezultati. 

 

Pred Gradom Dubrovnikom je izvrsna postsezona koja će zahvaljujući sinergiji dionika u turizmu trajati sve do prosinca i koja će potvrditi Dubrovnik apsolutnim šampionom hrvatskog turizma u 2024. godini. Također, nastavlja se s implementacijom strategija koje su omogućile ovaj uspjeh, s ciljem daljnjeg jačanja pozicije Dubrovnika kao globalno prepoznatljive i poželjne destinacije, ali i osiguravanja dugoročne održivosti turizma.