Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik nagrade Europa Nostra

Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik je prestižne Europske nagrade za baštinu za 2024. godinu – Nagrade Europa Nostra u kategoriji šampioni baštine. Najprestižnije europske nagrade za baštinu dodijeljene su za 26 izvanrednih pobjednika iz 18 zemalja, a u kategoriji šampiona nagrađeni su još Else “Sprossa” Rønnevig iz Norveške i Piotr Gerber iz Poljske.

 

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija; konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Europe. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

 

Navodi se kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine udruga civilnog društva koja više od 70 godina podiže svijest o važnosti kulturne baštine Dubrovnika. - Društvo je bilo usko uključeno u uvrštavanje Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 1979. godine. Od tada igra ključnu ulogu u osiguravanju zaštite i unapređenja ovog iznimnog lokaliteta – ističe se u obrazloženju.

 

- Naša kulturna baština je naše zajedničko blago, most koji povezuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zauzima posebno mjesto u našim srcima i svakodnevnom životu, njegujući osjećaj pripadnosti i identiteta. Srdačno čestitam ovogodišnjim pobjednicima na njihovim izvanrednim postignućima - istaknula je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade EU.

 

Svi ovogodišnji dobitnici predstavit će se 7. listopada u Bukureštu u Rumunjskoj na svečanosti dodjele nagrada. Tom prigodom, bit će proglašeni i dobitnici nagrade javnosti, odabrani među ovogodišnjim projektima, a glasovanjem može se dati podrška najdražim projektima koje je otvoreno od 30. svibnja do 22. rujna: https://vote.europanostra.org/

 

Europsku nagradu za baštinu / Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 22 godine nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

 

Udruga Europa Nostra  osnovana 1963. godine je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država.