Završeno glasovanje u sklopu Participativnog budžetiranja 2024. – građani odabrali najbolje projekte za realizaciju u 2025. godini

Participativno budžetiranje

Završen je proces glasovanja u sklopu projekta Participativno budžetiranje 2024. u organizaciji Grada Dubrovnika te Dubrovačke razvojne agencije DURA, a građani Dubrovnika ponovno su odabrali najbolje od prijavljenih projekata koji će se realizirati u sklopu gradskog proračuna za 2025. godinu. Pojedinačne vrijednosti projekata koji će se realizirati iznose do 60 tisuća eura po mjesnom odboru i do 120 tisuća eura po gradskom kotaru.

 

Podsjetimo, ova inicijativa omogućuje građanima aktivno sudjelovanje u odlučivanju o raspodjeli dijela gradskog proračuna. Tijekom travnja i svibnja 2024. godine građani su predali ukupno 133 projektna prijedloga kroz 25 radionica. Nakon tehničke analize, 82 prijedloga zadovoljila su kriterije prihvatljivosti definirane modelom projekta Participativno budžetiranje te uključeni u proces glasovanja.

 

Glasovanje je trajalo od 17. do 30. lipnja 2024. putem NIAS sustava e-Građani po čemu je Grad Dubrovnik jedinstven u Republici Hrvatskoj. Glasovanju su mogli pristupiti svi registrirani građani s vjerodajnicom niske razine sigurnosti. Niže navodimo pobjedničke prijedloge, uz napomenu da je za mjesni odbor Lopud glasovanje produljeno do 14. srpnja 2024. godine. Svi stanovnici koji još nisu iskoristili svoje pravo glasa, pozivaju se da to učine do navedenog datuma.

 

Među projektima odabranim od strane građana ističe se uređenje parka Bogišić, uređenje igrališta/parka u Ulici Bruna Bušića, projektiranje parkinga u Gružu (Parkirko), postavljanje česmi za pitku vodu na potezu od JK Orsan duljinom šetnice oko Babina kuka do Uvale Lapad, postavljanje informativnih strata na frekventnim lokacijama kojima bi se posjetitelje Grada upozoravalo o visini kazne u slučaju nepoštivanja javnog reda i mira, jaružanje Omble, uređenje pješačke sraze Tamarić, pješačka "magistrala" od OŠ Luka Paljetka do Sportske dvorane u Gospinom polju, uređenje zgrada MO Gromača, Ljubač i Mravinjac, uređenje dječjeg igrališta Osojnik, dizalica za barke u Trstenome, subvencioniranje cjelodnevnog vrtića u Suđurđu, uređenje doma mladeži u Orašcu i brojni drugi.

 

Grad Dubrovnik upućuje zahvalu svim građanima koji su sudjelovali u radionicama, pripremili prijedloge te u konačnici onim građanima koju su dali svoj glas i tako doprinijeli većoj kvaliteti života i komunalne infrastrukture u svome gradskom kotaru/mjesnom odboru.

 

Rezultati glasovanja po gradskim kotarima i mjesnim odborima dostupni su ovdje - https://voxpopuli.edubrovnik.hr/budgets/10/results

 

lijevo
desno