Započinje projekt DANOVA NEXT za poboljšanje pristupačnosti osobama s invaliditetom

Nakon uspješnog završetka projekta DANOVA, radionicom za procjenu potreba i postojećih rješenja za osobe s invaliditetom, održanoj 4. lipnja na Sveučilištu u Dubrovniku, započela je provedba projekta DANOVA NEXT. Projekt DANOVA bio je fokusiran za poboljšanje prometne pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama, dok je projekt DANOVA NEXT proširen na sve druge osobe s invaliditetom.

 

Prezentaciju projekta DANOVA NEXT održao je Hrvoje Spremić, pomoćnik glavnog direktora Zračne luke Ruđer Bošković, zakonski okvir za usluge prijevoza za osobe s invaliditetom predstavio je pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, dok je primjere dobre prakse Grada Dubrovniku u izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom predstavio zamjenik pročelnika za Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić. Dubrovački primjeri dobre prakse služit će kao predložak za provedbu projekta DANOVA NEXT.

 

Rezultat EU projekta DANOVA je poboljšanje pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama u dubrovačkoj prometnoj infrastrukturi. Partneri u projektu bili su Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik, a aktivno su sudjelovali predstavnici Grada Dubrovnika i komunalnog društva Libertas Dubrovnik. 

 

Zračna luka Dubrovnik je kroz svoje pilot akcije ugradila ukupno 150 metara vanjskih te 240 metra unutarnjih taktilnih linija vodilja. Postavljeno je i 55 taktilnih polja upozorenja, od toga 19 izvan, a 36 unutar terminala, te 6 planova taktilne orijentacije. Zračna Luka Dubrovnik kao i Lučka uprava Dubrovnik poboljšale su pristupačnost svojih mrežnih stranica slijepim i slabovidnim osobama. Lučka uprava Dubrovnik je pored potpune prilagodbe mrežne stranice slijepim i slabovidnim osobama označila  interesne točke unutar putničkog terminala Luke Dubrovnik u Gružu kontrastnim naljepnicama na Brailleovom pismu. U sklopu projekta provedene su i edukacije osoblja Zračne luke, Lučke uprave te ostalih dionika s ciljem podizanja razine svijesti i unaprjeđenja kvalitete ophođenja sa slijepim i slabovidnim osobama.

 

Pored upravljanja specijaliziranim vozilom za prijevoz osoba s invaliditetom, čije troškove u cijelosti snosi Grad Dubrovnik, društvo Libertas Dubrovnik prilagodilo je pristupačnost svojim vozilima osobama s invaliditetom. U tijeku je uvođenje glasovne najave autobusnih postaja na svim gradskim i prigradskim linijama, čime će se bitno olakšati kretanje i prometovanje slijepim i slabovidnim osobama s dubrovačkog područja, ali i brojnim posjetiteljima Dubrovnika.

 

 

lijevo
desno