U tijeku javno savjetovanje za Odluku o prometovanju taksi vozila zonom oko povijesne jezgre

Grad Dubrovnik uputio je u javno savjetovanje Prijedlog Odluke o uvjetima, postupku, načinu raspisivanja i provedbe javnog natječaja temeljem kojeg pravne i fizičke osobe-obrtnici koji obavljaju autotaksi prijevoz, ostvaruju pravo ulaza, prometovanja i izlaza iz užeg područja grada Dubrovnika za određeni broj vozila.

 

Odluka se donosi nastavno na prije 20 dana usvojenu Odluku o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, što će se regulirati posebnim propusnicama. Prolazak će, putem javnog natječaja, biti odobren i određenom broju taksi izvršitelja, koji će na taj način ostvariti pravo na smeđu propusnicu. Pravo će se odnositi na pojedino vozilo i bit će vezano uz određenu upisnu registarsku oznaku te neće biti prenosivo.

 

Prema predloženoj Odluci tekst javnog natječaja, između ostalog, sadržavat će broj odobrenja/smeđih propusnica, kao i broj kojeg može ostvariti pojedini prijavitelj te vrijeme na koje se dodjeljuje propusnica. Popisani su i ostali uvjeti, kao i bodovi prema kriterijima za utvrđivanje prednosti.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 29. svibnja 2024. do 28. lipnja 2024., do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke.

 

Dubrovnik je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji uvodi zonu posebnog prometnog režima, čime će se na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana i održivost. Cilj je smanjiti broj osobnih vozila na samom kolniku te tako smanjiti zagušenja prometa i omogućiti pristup interventnim vozilima poput hitne pomoći i vatrogasaca.

 

S primjenom Odluke započet će se 1. rujna ove godine u testnoj fazi, a od 1.1.2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazni.

lijevo
desno