U Kliševu započeli radovi na sanaciji vodospreme Kalac, projekt se prema željama građana nastavlja i u 2025. godini

Participativno budžetiranje

Nastavlja se realizacija ukupno 25 projekata koji su na prijedlog građana, a u sklopu participativnog budžetiranja, uvršteni u ovogodišnji gradski proračun. Tako su započeli radovi na sanaciji i uređenju vodospreme Kalac, lokaliteta na području Mjesnog odbora Kliševo. Odabrani projekt predviđa uređenje i potpunu adaptaciju vodospreme sa svom pripadajućom infrastrukturom, pristupom i okolišem.

 

Radovi se započeli crpljenjem vode i čišćenjem gustijerne od mulja, a unutrašnjost je pokazala dodatna oštećenja kamenih zidova u samom dnu jame. Naime, ispod razine akumulacije, dio zidova je urušen na dvije pozicije te će najprije pristupiti sanaciji novootkrivenih oštećenja. Od Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske prethodno je ishođeno Rješenje o ukidanju statusa vodnog dobra. Predmet dostavljen u Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove na daljnje rješavanje imovinsko-pravnog statusa.

 

Vrijednost ovogodišnjeg ulaganja u obnovu vodospreme doseže projektom participativnog budžetiranja predviđenih 60 tisuća eura s PDV-om, a uz radove uključuje izradu geodetskog snimka, troškovnika i nadzor. U međuvremenu su građani s područja MO Kliševo kroz ovogodišnji proces participativnog budžetiranja odabrali nastavak radova na sanaciji i uređenju vodospreme kako bi se ovaj vrijedan baštinski lokalitet sačuvao i valorizirao.

 

Podsjetimo, u 2024. godini proveden je drugi proces glasovanja u sklopu projekta Participativno budžetiranje u organizaciji Grada Dubrovnika te Dubrovačke razvojne agencije DURA, a građani Dubrovnika ponovno su odabrali najbolje od prijavljenih projekata koji će se realizirati u sklopu gradskog proračuna za 2025. godinu. Pojedinačne vrijednosti projekata iznose do 60 tisuća eura po mjesnom odboru i do 120 tisuća eura po gradskom kotaru.

 

lijevo
desno