Susret s predstavnicima gradova prijatelja uoči otvaranja 75. Dubrovačkih ljetnih igara

Uoči otvaranja 75. Dubrovačkih ljetnih igara, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebice, zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić, pročelnice za kulturu i baštinu Julijane Antić Brautović te predsjednice Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Katarine Doršner susreo se s predstavnicima gradova prijatelja, među kojima su izaslanici Bad Homburga, Sorrenta, Sarajeva, Graza i Montereya.

 

U ime Grada Bad Homburga prijamu su nazočili gradonačelnik Alexandar Hetjes sa suradnicima, a ispred Grada Sorrenta u Dubrovnik je stigao predsjednik tamošnjeg Gradskog vijeća Luigi Di Prisco. Grad prijatelj Sarajevo predstavljali su zamjenica predsjednika Gradskog vijeća i vijećnik Alem Logo, a Graz gradski vijećnik Kurt Luttenberger. U ime kalifornijskoj grada prijatelja Montereya susretu je prisustvovala Colleen Baily, direktorica tamošnjeg glasovitog Jazz Festivala, koji se ove godine održava 67. put.

 

-„Neizmjerno smo sretni što vas možemo ugostiti danas. Dubrovačke ljetne igre su za nas jedinstvene i čast nam je večeras na svečanoj ceremoniji dijeliti našu bogatu tradiciju i kulturu s vama. Svake godine se trudimo da bude drugačije i nadam se da će vam se ovogodišnje izdanje svidjeti“, rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković.

 

Tradicionalni susreti gradova prijatelja u vrijeme Dana Grada i Feste sv. Vlaha kao i prilikom svečanosti otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara obilježeni su srdačnom atmosferom i vjerno oslikavaju bogatstvo suradnje i povezanosti gradova.

 

Protokole o suradnji Grad Dubrovnik sklopio je s 14 gradova i održava prijateljske odnose s četiri talijanska i dva hrvatska grada, po jednim austrijskim, njemačkim, švedskim, francuskim, turskim, kineskim, jednim gradom u Bosni i Hercegovini i jednim u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo „bratimljenje“ zabilježeno je 1967. s talijanskom Ravennom, dok su 2023. godine protokoli o suradnji potpisani s gradovima Imotskim i Sorrentom.

 

lijevo
desno