SUMMIT UKRAJINA-JUGOISTOČNA EUROPA Potpisana Dubrovačka deklaracija - sporazum o suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je sastanku na vrhu Ukrajina-jugoistočna Europa koji je u srijedu, u organizaciji Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, održan u Dubrovniku. Osim visokih dužnosnika dvanaest zemalja regije, u radu dubrovačkog skupa sudjelovao je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.



Predsjednika Zelenskog ispred hotela Exclesior, mjesta održavanja sastanka, uz ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, dočekali su gradonačelnik Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin. Tom prilikom gradonačelnik je ukrajinskom predsjedniku poklonio knjigu na engleskom jeziku o ratnom stradanju i obrani Dubrovnika u Domovinskom ratu sastavljenu od svjedočanstava hrvatskih branitelja.

 

U poslijepodnevnim satima, predsjednik Zelenski je u pratnji hrvatskog predsjednika Vlade i gradonačelnika obišao Spomen sobu poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza gdje su odali počast žrtvi Dubrovnika za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske. Obilasku su u ime Grada Dubrovnika nazočili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin. 

 

Podsjetimo, skup u Dubrovniku treći je sastanak na vrhu u ovom formatu, nakon što je prvi održan u kolovozu 2022. u Ateni, a drugi u veljači 2024. u Tirani. Glavni cilj sastanka je iskazati podršku zemalja jugoistočne Europe Ukrajini koja se već dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom.

 

Nakon bilateralnog sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Zelenski potpisali su Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između dviju zemalja s naglaskom na područje humanitarnog razminiranja, procesuiranja ratnih zločina i skrbi za ratne veterane, kao i iz pristupnog procesa Europskoj uniji. Istaknuto je kako je upravo Ukrajina među prvima 90-ih priznala Republiku Hrvatsku.