Proveden projekt izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u Dubrovniku!

Grad Dubrovnik je kroz travanj provodio aktivnosti u sklopu projekta”Provođenje izobrazno – informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružne ekonomije” kojim se obuhvatio širok spektar ciljanih korisnika.

 

U razdoblju od 15. do 29. travnja, u prostorima Akademic Academia (Ul. Marka Marojice 2b) održane su cjelodnevne aktivnosti, i to redom:

·         15. travnja – aktivnosti za odgojno – obrazovne djelatnike

·         16. travnja – aktivnosti za poduzetnike i djelatnike u turističko – ugostiteljskom sektoru

·         18. travnja – aktivnosti za djelatnike javnog sektora, tvrtki i ustanova

·         19. travnja – aktivnosti za djecu i učenike osnovnih škola

·         22. travnja – aktivnosti za građanstvo i organzacije civilnog društva

·         29. travnja – aktivnosti za poduzetnike i djelatnike u ostalim gospodarskim granama

 

Aktivnosti su obuhvatile ukupno 280 sudionika. Predavanja i radionice su vodili stručnjaci iz tvrtki i organizacija kao što su Alfa atest d.o.o., A1 Hrvatska d.o.o., Ensoco, Dubrovačka razvojna agencija d.o.o., DEŠA Dubrovnik i obrt VESS.

 

Osim cjelodnevnih aktivnosti u vidu predavanja i radionica, kroz Projekt su kreirani i producirani edukativni leci, brošure, i plakati koji su podijeljeni raznim ustanovama, organizacijama i tvrtkama na području Grada.

 

Svrha Projekta bila je provedba aktivnosti koje će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti sprječavanja nastanka otpada, ponovne uporabe proizvoda, odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja, kao i informiranju stanovništva o infrastrukturi gospodarenja otpadom u Gradu, mogućnostima za odvajanje i zbrinjavanje te poticanja prakticiranja tehnika recikliranja otpada u kućanstvima i tvrtkama.

 

Konačni, dugoročni cilj jest da sve društvene skupine stečena i usvojena znanja nastave primjenjivati kroz svakodnevne životne i poslovne aktivnosti kako bi, kroz aspekt gospodarenja otpadom, doprinijeli održivosti naše lokalne zajednice.

 

Kroz provedene aktivnosti uočilo se da sve društvene skupine poznaju načela gospodarenja otpadom, ali isto tako se došlo do zaključka kako svi dionici u sustavu gospodarenja otpadom u Gradu Dubrovniku trebaju sinergijski djelovati kako bi se smanjio pritisak na sustav, pogotovo tijekom turističke sezone kada se broj stanovnika utrostručuje!

 

Provedeni Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz javni poziv za sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom (JP ZO 3/2023).

lijevo
desno