Prošle su 32 godine od deblokade Golubova kamena: U Trstenom gradonačelnik Franković sa suradnicima odao počast braniteljima iz Imotskog stradalima u obrani Dubrovnika

U Trstenom je jutros odana počast hrvatskim braniteljima iz Imotskog stradalima u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga u Domovinskom ratu. Ujedno je obilježena 27. obljetnica podizanja spomen obilježja i 32. obljetnica deblokade Golubova kamena.

 

Stradalim braniteljima s područja Imotske krajine poklonili su se gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnica Jelka Tepšić, pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić, ali i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja RH, Ivan Vukić kao i izaslanik ministra obrane RH Ante Damić. 

 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je ovom prilikom iskazao duboku zahvalu i poštovanje prema svim imotskim sokolovima za obol koji su ostavili i koji je osigurao slobodu i mir dubrovačkog i hrvatskog puka. Naime, gradovi Dubrovnik i Imotski nose titulu gradova prijatelja a njihovo prijateljstvo je postojano, duboko prožeto, povijesno utemeljeno i njegovano pogotovo u najtežim trenucima obilježenima patnjama i boli kada su Imoćani jugu Hrvatske bili čvrsti oslonac pokazavši svoju neustrašivost i srčanost.

 

-!Iznimno je važno istaknuti veliku žrtvu imotskih branitelja. Naime, kao što znate, na dubrovačkom području poginulo je 36 branitelja s područja Imotskog,  a najveći obol dali su na Golubovu kamenu. To je bila ključna točka jer uspostava sigurnosti bez osvajanja istog ne bi bila moguća. Na ovaj način odajemo poštovanje svim tim mladim ljudima koji su za slobodu i za hrvatski Dubrovnik dali ono najvrjednije što su mogli – a to je vlastiti život", poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

 

Podsjetimo, u obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je preko pet tisuća Imoćana, od kojih je 36 poginulih branitelja, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je i teže ranjeno.

 

Sveta misa zadušnica za sve žrtve služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida. 

lijevo
desno