Preminula humanitarka Olga Stoss, prijateljica Grada Dubrovnika i počasna građanka Bad Homburga

Humanitarka Olga Stoss, Hrvatica s njemačkom adresom, osnivačica udruge KROATIENHILFE HOCHTAUNUS E.V. i najvažnija spona u prijateljstvu Dubrovnika i Bad Homburga, preminula je jučer u 100. godini života.

 

Uz duboko žaljenje zbog njenog odlaska, od gospođe Stoss koja je gajila neizmjernu ljubav prema Dubrovniku oprostio se i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

„Danas je preminula gospođa Olga Stoss. Kada bismo nabrajali sva njena dobročinstva, siguran sam da bismo nešto nenamjerno preskočili. Počevši od organiziranja humanitarnih pomoći, pomoći u obnovi doma Maslina pa do brojnih donacija Dubrovačkim vatrogascima. Vrijedi napomenuti da je jedna od posljednjih investicija realizirana na području Grada Dubrovnika financirana posredstvom udruge Kroatienhilfe bila izgradnja vatrogasnog doma na Osojniku. Hrabra, neumorna, pedantna i iznad svega poštena - to je bila gospođa Olga, sinonim prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika. Adio draga Olga i neizmjerna hvala u ime Grada Dubrovnika.“

 

Jedno od najplodonosnijih i najuspješnijih međunarodnih suradnji pokrenuta je upravo upornošću Olge Stoss. Formalna Povelja o suradnji dvaju gradova potpisana je 2002., ali počeci njenog djelovanja na dubrovačkom području sežu u godine Domovinskog rata kada je osnovala udrugu Kroatienhilfe i u sve dijelove ratom razrušene Hrvatske i BIH slala vrijednu humanitarnu pomoć.

 

U nadolazećim godinama, čvrsta mreža dubrovačko-badhomburške suradnje s ispletena je na svim razinama društva. Stoss je bila posebno ponosna na investiciju obnove Doma Maslina u sklopu koje je obnovljeno pročelje, krovište, kotlovnica, ugrađen solarni sustav te izgrađeno novo igralište za štićenike. Izrazito poštovanje imala je prema vatrogasnoj profesiji te su brojne donacije bile posvećene upravo osnaživanju ove hitne službe, kao što je donacija za gradnju Vatrogasnog doma na Osojniku. Donacijom njene udruge napravljena je rampa u OŠ Marina Držića i sprave za vježbanje u parku Luja Šoletića. Bilo je tu mnogo razmjena i studijskih putovanja, učenika, vatrogasaca, judaša, rukometaša, nogometaša, tenisača, jazz izvođača, zborova, gospodarstvenika. Stoss je imala nezamjenjivu ulogu ne samo u pokretanju projekata, već i u održavanju izvrsnih odnosa kroz dugi niz godina.

 

Zahvalnice i odlikovanja su joj pristizale iz svih dijelova Hrvatske. Prvi predsjednik RH Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom hrvatskog trolista koji se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru te Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, koji se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota. Kao veliku čast uvijek je isticala nagradu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. I od Bad Homburga je primila nekoliko značajnih priznanja, pa i ono najviše, EHRENPLAKETE der Stadt Bad Homburg, a proglašena je i njegovom počasnom građankom.

 

Međutim, kako je sama uvijek naglašavala, dobrotvornim radom nije se bavila zbog priznanja. Bila je istinski filantrop i osjećala je zadovoljstvo zbog nesebičnog pomaganja drugima i promicanja društvenih vrednota. Njena živost, hrabrost i neumoran duh ostaju inspiracija svima koji su je poznavali.

lijevo
desno