Otvaranje projekta Camino Dubrovnik 24. rujna

Gradonačelnik Mato Franković održao je danas radni sastanak sa sudionicima projekta „Camino Dubrovnik“, pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 150 kilometara od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju. 
 
Usuglašen je datum prvog Camina Dubrovnik koji će se održati 24. rujna polaskom iz Dubrovnika, a završiti 29. rujna misom u crkvi sv. Jakova u Međugorju. Sudionici projekta izvijestili su gradonačelnika o dosadašnjem tijeku i realizaciji utvrđenih aktivnosti.
 
Naime, nakon trasiranja, staza je u cijeloj dužini očišćena i označena prepoznatljivim Camino oznakama. Ova faza ključna je za funkcioniranje projekta u budućnosti jer je naglasak na sigurnosti hodočasnika, s obzirom na to da je dio terena neurban i nepristupačan. Dovršen je i proces dizajniranja pečata koje hodočasnici prikupljaju nakon završenih dionica te diplome za prijeđeni put tzv. compostele. Pri samom završetku je izrada internetske stranice projekta i interaktivne aplikacije za hodočasnike preko koje mogu vidjeti gdje se nalaze, ali i neka mjesta koja bi bilo dobro posjetiti te hitne brojeve. Uslijedit će marketinška kampanja za novi turističko-hodočasnički projekt.
 
Uz stručne službe gradske uprave, sastanku su nazočili i predstavnici grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije, Turističke zajednice Međugorja i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, kao i tim planirana i HGSS-a koji su čistili i označavali stazu: HGSS Dubrovnik, HGSS Čapljina i Čitluk, HPD Sniježnica i HPD Brotnjo.
 
Podsjetimo, Sporazum o stazi Camino Dubrovnik-Međugorje koja broji šest dionica potpisan je u srpnju 2023. godine. Staza je u listopadu predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a Grad Dubrovnik je na temelju ovog projekta primljen i u Europsku federaciju puteva sv. Jakova.
lijevo
desno