SIGURNA OPSKRBA GRADA PITKOM VODOM Gradonačelnik Franković obišao hidrotehnički tunel Srđ povodom dovršetka radova

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicama, u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića, obišao je danas hidrotehnički tunel Srđ povodom dovršetka radova zacjevljenja u sklopu EU projekta Aglomeracije. Riječ je o tunelu dugom oko tri kilometra, a kojim se pitkom vodom opskrbljuje Dubrovnik s uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu.

 

„Ovo nije jedan od onih projekata koji naši građani vide, ali je iznimno važno istaknuti činjenicu da je Grad Dubrovnik s ovim napravio ogroman iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave vode u potpunosti ispravnoj za piće, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme“ izjavio je gradonačelnik Franković te čestitao Upravi Vodovoda i izvođačima na uspješno dovršenom projektu. Naglasio je i važnost prethodno izgrađenog pročistača pitke vode, čija je izgradnja također naknadno sufinancirana sredstvima Aglomeracije.

 

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić također se osvrnuo na značaj pročistača pitke vode u Komolcu za cjelogodišnju opskrbu pitkom vodom bez zamućenja. Govoreći o završenom hidrotehničkom tunelu, Matušić je istaknuo kako je nakon 64 godine Dubrovnik dobio vrijedan dio sustava vodoopskrbe Dubrovnika koji udovoljava svim direktivama Europske unije i Europske komisije, ali i novim pravilnicima koji će tek izaći, a tiču se pitke vode za ljudsku potrošnju.

 

Uz gradonačelnika i članove Uprave Vodovoda Dubrovnik, hidrotehnički tunel obišle su i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove i gospodarstvo Martina Skopljaković.

 

 

Više o projektu: 

Hidrotehnički tunel Srđ u funkciji je od 1961. godine. S obzirom da je riječ o magistralnom kanalu kojim se opskrbljuje većina dubrovačkih potrošača, svrha sanacije je modernizirati i dugoročno zaštititi vodoopskrbu. Sam tunel je ukupne duljine oko tri kilometra, širok je od 1,75 metara do 2,25 metara, visok od 1,70 do 2,20 metara u osi, a kapacitet kanala je od 480 do 510 l/s. Uz sami tunel, sanacijom su obuhvaćeni i objekti u tunelu: armirano-betonski pravokutni kanal kojeg će zamijeniti cijevi od stakloplastike, vodne komore i zapornica vodospreme Niska zona koja se nalazi na kraju tunela.

 

Vrijednost radova iznosila je 2,7 milijuna eura, od čega je 90 % sufinancirano sredstvima iz EU fondova te nacionalnim sredstvima kroz kapitalni projekt Aglomeracija Dubrovnik, čija je ukupna vrijednost 117 milijuna eura, a širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao.

lijevo
desno