Održana prva radionica o sportskim aktivnostima za osobe s invaliditetom

Prva radionica stručne podrške za sudionike projekta „Športske aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecom s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2024. godini” održala se 24. srpnja u prostorijama Centra za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik.

 

Voditelji radionice su bili članovi stručnog tima projekta: fitnes trener Elvis Agović, mag. sporta u edukaciji, psihologinja Lea Burić, mag. psych. te edukacijska rehabilitatorica Ana Radišić, mag.rehab.educ.

 

Stručnjaci su u projekt uključeni od svibnja ove godine s ciljem pružanja stručne podrške trenerima tijekom upisa novih korisnika, kreiranja ciljeva i planova provedbe treninga s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te evaluaciji postignuća i napretka.

 

Priprema za radionicu odradila se kroz anketni upitnik za trenere putem kojeg su ispitana dosadašnja iskustva i izazovi u provedbi projekta te praćenjem i savjetovanjem tijekom prisustvovanja treninzima djece s teškoćama u razvoju. Tijekom radionice obradile su se teme:  ciljevi projekta i uloga stručnog tima, postupak upisa djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u klub, autizam i sport, kapaciteti trenera i kluba - granice i očekivanja, te koncept treninga (aktivnosti, metode, rekviziti).

 

Na radionici polaznici su dobili konkretne upute i smjernice primjenjive u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. 

 

U ovoj prigodi klubovi su prikazali polugodišnja izvješća o dosadašnjoj provedbi projekta, izrazili zadovoljstvo postignutim i pokazali visoku razinu entuzijazma za unaprjeđenje kvalitete rada daljnjim stručnim usavršavanjem i predanim radom.

 

Vrijedi istaknuti da je projektom već sada uključeno 55 djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u atletici, plivanju, tenisu, judu, taekwon-dou, stolnom tenisu te nogometu. Njihovom napretku i pozitivnom utjecaju kineziterapije na njihovo cjelokupno funkcioniranje svakodnevno svjedoče roditelji i treneri, a evidentan napredak je prikazan i sudionicima radionice putem foto i video snimkama rada i izvješćima.

 

Prikazani rezultati već sada potvrđuju uspješnost u postizanju ciljeva projekta gdje se vidi poboljšanje kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provođenje športskih programa treninga i natjecanja u športskim klubovima Grada Dubrovnika, povećanje broja korisnika uključenih u programe športa, unaprjeđenje mogućnosti i kvalitete provođenja športskih aktivnosti djece i mladih s invaliditetom Grada Dubrovnika te popularizacija i promocija športa osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u Dubrovniku.

Sljedeća radionica održat će se tijekom kolovoza s temama vizualne podrške za djecu s teškoćama u razvoju tijekom treninga te nepoželjna i izazovna ponašanja u trenažnom procesu te kako se nositi s tim.

lijevo
desno