Od ove nedjelje do srijede u noćnim satima testiranje sustava za informiranje u Zoni posebnog prometnog režima

Grad Dubrovnik obavještava građane te sve sudionike u prometu kako će se u periodu od nedjelje, 7. srpnja do srijede, 10. srpnja provoditi testiranje opreme i sustava za informiranje posjetitelja i komunikaciju u Zoni posebnog prometnog režima.

 

Testiranje sustava te manji preostali radovi na povezivanju ugrađene opreme na dijelu lokacija s cjelovitim povezivanjem sustava provodit će se u noćnim satima (od 22 sata) na sljedećim lokacijama: Ulica Pera Bakića/Zagrebačka ulica (spoj), Ulica Pera Bakića/Ilijina Glavica, Ulica Vladimira Nazora, Ulica Vladimira Nazora/Splitski put (spoj), Splitski put, Ulica dr. Andrije Hebranga, Zagrebačka ulica.

 

Tijekom provođenja testiranja na LED ekranima prikazivat će se poruke definirane Elaboratom izrađenim od strane Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na koji je ishođena suglasnost MUP-a. Građane molimo za dodatan oprez i strpljenje jer su u navedenom periodu mogući su povremeni zastoji u prometu.

 

Putem sustava za informiranje posjetitelja i komunikaciju u Zoni posebnog prometnog režima komunicirat će se različite poruke vezane uz samu Zonu, ali i brojne druge informacije korisne posjetiteljima te će oprema služiti kao novi Smart City alat za upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je uspostavio Zonu posebnog prometnog režima, a nakon što je upravo na inicijativu Grada takva mogućnost uvrštena u novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Uspostavom navedene Zone, testnom fazom od 1. rujna, a primjenom u punom opsegu od 1. siječnja 2025., Grad će na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana, kvalitetu života i zaštitu baštine. Implementacija posebne zone prometa u skladu je i sa smjernicama UNESCO-a, Plana upravljanja i strateškog projekta Poštujmo Grad.