Očekujemo 75. Dubrovačke ljetne igre s ushićenjem

U Vrtu palmi Hotela Excelsior održana je konferencija za medije ususret otvaranju jubilarnih 75. Dubrovačkih ljetnih igara.

 

''Za razliku od svih dosadašnjih Igara,  koje sam iščekivao u grču kako će narod reagirati, ove Ljetne igre iščekujem s ushićenjem! Čini mi se da su ove Igre nikad bolje po pitanju glazbenog i dramskog programa, svega je puno i sjajno je, a kad čujem eho naših sugrađana koji traže kartu više, jer karata više nema, imam predosjećaj da će ovo biti sjajno'', kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Ujedno je zahvalio svima koji su radili i rade na programu te istaknuo i uključenost gradskih kulturnih ustanova, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Linđa te Kazališta Marina Držića, čiji ravnatelj  Paolo Tišljarić, režira ovogodišnje Otvaranje.

 

Na predstavljanju su govorili i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović, umjetnička ravnateljica Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulić, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine DNŽ Žaklina Marević te glavna urednica Glorije Vedrana Čarapović Propadalo.

 

Igre se otvaraju 10. srpnja, a na scenskim i ambijentalnim lokacijama grada Dubrovnika inozemnoj i domaćoj publici predstavit će se više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa tijekom 47 festivalskih dana.

 

Očekuje nas osam različitih dramskih naslova, a u bogatom premijernom programu ističu se jaka glumačka imena - Goran Višnjić i Zrinka Cvitešić, koji predvode Festivalski dramski ansambl uz nacionalnu prvakinju drame Oliveru Baljak, u uprizorenju Vojnovićeva Ekvinocija kojeg režira Krešimir Dolenčić na dosada neistraženoj festivalskoj lokaciji, Posatu. Od premijernih naslova očekuje nas i Kafetarija, u režiji Paola Tišljarića i Oluja, u režiji Vita Taufera. Tu su i reprize festivalskih uspješnica: Mara i Kata, Sjetne žene raguzejske te za djecu Čudesna šuma.

 

Najistaknutija imena glazbenog progarma su Sonya Yoncheva (jedna od najvećih opernih zvijezda današnjice), Joseph Calleja (malteški zlatni tenor) i Renaud Capuçon (višestruko nagrađivani francuski violinist). Slušat ćemo i violončelisticu Moniku Leskovar, jednog od najboljih svjetskih kontratenora Maxa Emanuela Cencića, grčki ansambl Latinitas Nostra, mlade hrvatske glazbenike, pijanista Jana Nikovića i gitarista Lovra Peretića te Operu Galu za kraj.

 

Po uzoru na velike svjetske festivale klasične glazbe, pokrenut je Ciklus World Musica i Jazza koji će ponuditi jedinstvene kulturno-umjetničke doživljaje, Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izvest će Hameta, a svoje nastupe imat će i Linđo i Lado.

lijevo
desno