NAKON PUTOVANJA U KRAKOV Mladi Dubrovčani najbolji poznavatelji UNESCO-ove baštine na prijemu u Gradu

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su danas učenike Osnovne škole Marina Getaldića Evu Katušić, Niku Begić, Vlaha Vrdoljaka i Bona Lalu.

 

„Getaldići“ – Eva, Nike, Vlaho i Bono - titulu najboljih poznavatelja UNESCO-ove baštine osvojili su kao „šestaši“ na kvizu koji je u sklopu obilježavanja „Godine UNESCO-ove svjetske baštine u  Dubrovniku“ održan u ožujku u Kneževu dvoru te su nagrađeni sudjelovanjem na seminaru o UNESCO-ovoj svjetskoj baštini za osnovnoškolce u Krakovu. Riječ je o edukacijskom projektu za osnovne škole kojeg provodi Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) te regionalno Tajništvo Istočne i Srednje Europe.

 

Seminar u Krakovu, drugom po veličini i jednom od najstarijih gradova u Poljskoj, održan je od 17. do 21. lipnja, a učenici i njihova pratiteljica, nastavnica Ana Lokas podijelili su dojmove sa seminara, istaknuvši kako im se najviše svidjelo bogatstvo kulturne i povijesne baštine koju su razgledali u Krakowu kao i druženje s vršnjacima iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Češke i Austrije. Učenici su predstavili grad i školu, a za svoje vršnjake osmislili su i izveli edukativnu igru.

 

Prijemu u Gradskoj vijećnici nazočili su i nastavnica povijesti OŠ Marina Getaldića Ružica Marinković te Deša Ficović Kosović iz Dubrovačkih knjižnica i Marijo Thon iz Dubrovačkih muzeja koji su vodili kviz u Kneževu dvoru. Edukativni program za mlade u sklopu obilježavanja „Godine UNESCO-ove svjetske baštine u  Dubrovniku“, podsjetimo, organizirali su Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Folklornim ansamblom Linđo, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića te dubrovačkim osnovnim školama, a s ciljem podizanja razine svijesti o značaju dubrovačke kulturne baštine i važnosti njezinog očuvanja za buduće generacije. Na kvizu su se natjecali učenici  svih dubrovačkih osnovnih škola.

lijevo
desno