NAKON PREUZIMANJA I PRVIH RADOVA Grad Dubrovnik nastavlja uređivati i upravljati plažom u Uvali Lapad

Nakon preuzimanja upravljanja koncesijskim područjem Uvale Sumartin, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je ponovno obišao plažu u Uvali Lapad u pratnji zamjenice Jelke Tepšić, predstavnika gradske uprave, komunalnih društava i službi. Od ponedjeljka ujutro na području su provedeni radovi čišćenja i uređenja prostora.

 

„U nekoliko dana je cijeli prostor doveden u pristojno stanje, sve površine su očišćene, pokošene i uređene. Ima dovoljno kanta za smeće, a bivši koncesionar je dozvolio da se koriste stalci za suncobrane. Osigurano je cijelo područje i možemo reći da danas ova plaža i ovo područje izgleda zadovoljavajuće“, rekao je gradonačelnik Franković prilikom obilaska.

 

Tvrtka Platanus pokosila je područje i uklonila oštećene i propale dijelove drvenih podnih konstrukcija koje su predstavljale ugrozu za sigurnost posjetitelja plaže. U suradnji s JVP Dubrovački vatrogasci ispumpan je dio prostora na platou koji su pod vodom, dok su djelatnici Čistoće i Vrtlara područje očistili od korova i zaostalog otpada. Čistoća je već prethodno postavila velike kontejnere za otpad.

 

Gradonačelnik Franković pojasnio je i zbog čega je Grad Dubrovnik preuzeo financijske obveze koje proizlaze iz sanacije ovog područja.

 

„Bitno je istaknuti sljedeće - plaža u ovom trenutku koncesionara nema. Visoki upravni sud je rekao kako koncesija bivšeg koncesionara više ne vrijedi. Na tu odluku je DORH uložio žalbu. Grad je zbog zdravstvene ugroze preuzeo ulogu održavanja navedenog prostora, sva sredstva za održavanje će biti plaćena iz Proračuna Grada Dubrovnika tj. naknade za pomorsko dobro. Mi to nećemo moći prefakturirati koncesionaru jer ga u ovom trenutku nema", naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Koncesionar je raskinuo ugovor s Vodovodom te je Grad Dubrovnik spojio vodomjere i preuzet će i trošak potrošnje vode kako bi građanima i posjetiteljima omogućio vodu na tuševima, ali i navodnjavanje javnih površina. Također, gradska uprava u razgovorima je s Crvenim križem o uvođenju spasilačke službe na plaži kojoj gravitira veliki broj ljudi.

 

Podsjetimo, riječ je o privremenom rješenju, jer Grad Dubrovnik na području po koncesijom koju izdaje Dubrovačko-neretvanska županija ne može poduzimati bilo kakve veće zahvate osim održavanja prostora čistim i urednim, kako bi se građanima i posjetiteljima osigurao reprezentativan prostor u zadanim okolnostima.

 

lijevo
desno