MATE VUČAK ČIGRA Izaslanstvo Grada na otvaranju spomen parka imotskom vitezu poginulom 1992. u oslobađanju dubrovačkog zaleđa

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, na poziv gradonačelnika grada prijatelja Imotskog Ivana Budalića, sudjelovao je u Cisti Velikoj na svečanom otvorenju Spomen parka Mate Vučak Čigra, u spomen na poginulog pripadnika legendarne 3. imotske bojne, 4. gardijske brigade. Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, pripadnici hrvatskih postrojbi, predstavnici udruga, obitelji branitelja te brojni drugi uzvanici.

 
U ime Grada Dubrovnika, grada za kojeg su sinovi imotske krajine položili 36 života, u svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Franković je izrazio poštovanje svim žrtvama i njihovim obiteljima.
 
"Ono što moramo raditi je njegovati kulturu sjećanja. Često neki pokušavaju relativizirati Domovinski rat i naše nasljeđe iz Domovinskog rata na koje možemo i moramo biti ponosni. Ponovit ću ovdje riječi pokojnog generala Nojka Marinovića: Našu djecu moramo učiti da pamte, ali ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golem teret. I zato upravo i ovaj spomenik Matu Vučku Čigri, njegujmo kulturu poštovanja i pamćenja da znamo koliko smo teško stekli našu slobodnu i neovisnu Domovinu", rekao je gradonačelnik Franković te se posebno zahvalio svim postrojbama što čuvaju sjećanja na Domovinski rat.

 

Odgovarajući na zahtjev grada prijatelja Imotskog, Grad Dubrovnik se donacijom u iznosu od 20 tisuća eura priključio financiranju izgradnje spomen parka poginulom imotskom vitezu u njegovom rodnom mjestu.  Spomen park smješten je u krugu tamošnje osnovne škole.

 

Hrvatski branitelj Mate Vučak Čigra, rođen je u Cisti Velikoj 1969. godine, poginuo je 22. listopada 1992. godine u akciji oslobađanja dubrovačkog zaleđa u akciji „Vlaštica“, na Mrkasin brdu, a zabilježene su njegove posljednje riječi „Ja umirem, živila Hrvatska!“.

 

Organizatori Kulturno–umjetnička i športska udruge Cista Velika, Udruga Imotski Sokolovi i Udruga veterana 4. Gardijske brigade. Svečanosti otvorenja spomen-parka nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić te predstavnik Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku Blaž Pezo.