Komemoracija za akademika Luka Paljetka

U Kazalištu Marina Držića danas je održana komemoracija za akademika Luka Paljetka, dubrovačkog književnika, pjesnika, prevoditelja, filologa, kazališnog i likovnog kritičara, redatelja, feljtonista, esejista, dramskog pisca, književnog povjesničara, urednika, slikara, dobitnika nebrojenih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima i nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo.

 

Jednog od najplodonosnijih suvremenih hrvatskih književnika, koji je svojom pisanom riječi obilježio hrvatsku književnost, prisjetili su se brojni prijatelji i suradnici koji su uputili riječi zahvale i sjećanja.

 

U ime Grada Dubrovnika obratila se zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

''Kada odu ovakvi ljudi, kao da se okrhne jedan komadić zidina i jedan komadić duše Grada. Jer neki ljudi kao da su sam Grad i kada na njih pomisliš, uz sliku njihovog lika ukaže se i slika ovog grada u zidinama. Kao da su se svojim životom i svojim djelima, svakim potezom pera, uklesali u drevni kamen i zauvijek postali dio njega. Takav je bio i Luko Paljetak'', kazala je zamjenica Tepšić u ovoj prigodi.

Istaknula je njegovu veliku ljubav prema Gradu i poštovanje koje mu je iskazivao svojim djelima.

 

U ime Vlade RH i Ministarstva kulture i medija na komemoraciji se obratio i Božo Biškupić.

''Bio je istinski velikan hrvatske pisane riječi, umjetnik koji je suvereno vladao riječima, a istovremeno plemenit i dobar čovjek. Uvijek su u središtu njegovog djela bili čovjek i umjetnost. Mogao je sve, bio je darovit, neobičan. Jedno od najvećih imena koja će zauvijek obogatiti i promijeniti tok hrvatske literature. Iza njega ostaje bogatstvo opusa, a Hrvatska će dugo čekati da se takav čovjek ponovno rodi'', kazao je bivši ministar kulture Božo Biškupić.

 

Prigodne riječi uputili su i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Ratko Cvetnić, članica glavnog odbora Matice Hrvatske te članica društva Hrvatskih književnika, dr. sc. Slavica Stojan, u ime Hrvatskog društva skladatelja redovan član i prijatelj Luka Paljetka profesor Darko Matičević te predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro.

 

Stihove Luka Paljetka kazivali su glumci Maro Martinović i Mirej Stanić.

 

Luko Paljetak napustio nas je 12. svibnja u 81. godini života.

lijevo
desno