Javno savjetovanje za potpore u poljoprivredi

U tijeku je javno savjetovanje Grada Dubrovnika za Program potpora u poljoprivredi i ruralnom prostoru na području Grada za 2024. – 2028. godinu. Program se donosi zbog daljnjeg razvoja poljoprivrede, zaštite vrijednosti ruralnog prostora, kao i jačanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, trgovačkih društva, obrta i subjekata malog gospodarstva.

 

Želi se ostvariti modernizacija poljoprivrednih gospodarstava u ruralnim područjima kroz bolje korištenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novih tehnologija, poticanje prerade proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje i dobivanje  proizvoda s dodatnom vrijednošću, zaštita autohtonih i izvornih poljoprivrednih proizvoda u svrhu njihove kvalitetne pripreme te poticanje sudjelovanja na sajmovima i manifestacijama u svrhu njihove promocije i plasmana na tržište, kao i motivacija i povećanje interesa, a posebno mladih za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

 

Za svaku od osam utvrđenih mjera, bespovratne potpore će se dodijeliti  putem Javnog poziva do iskorištenja sredstava osiguranih za proračunsku godinu, po načelu da se Prijavitelj za svaku godinu provođenja Programa može natjecati samo za jednu od ponuđenih mjera. 

 

Mjere se, prema ovom prijedlogu Programa, odnose na poljoprivredu, stočarstvo, pčelarstvo, sudjelovanje u manifestacijama, nabavku opreme, ali i revitalizaciju nekih tradicionalnih, dijelom zapostavljenih kultura. Predloženi su i uvjeti, kriteriji, potrebna dokumentacija te proces za dodjelu sredstava.

 

Ovo javno savjetovanje ostaje otvoreno od 31. svibnja do 30. lipnja  2024. godine, a dostupno je OVDJE.