JAVNO SAVJETOVANJE - Izmjene i nadopune programa dodjele potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama na području Grada Dubrovnika

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Program dodjele potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama na području Grada Dubrovnika  (“Službeni glasnik Grada Dubrovnika” br.3/19) stupio je na snagu 21.ožujka 2019. godine. Svrha Programa je jačanje poduzetničkog potencijala žena u poduzetništvu, poticanje samozapošljavanja žena u gradu Dubrovniku kao i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kroz ekonomsko osnaživanje žena.

 

Potpore koje se odobravaju i dodjeljuju temeljem ovog programa smatraju se potporama male vrijednosti sukladno pravilima Uredbe komisije (EU) br.1407/2013 od 18.prosinca 2013.godine o primjeni članka 107.i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na de minimis potpore (Sl.list Europske unije L 352/1).

 

Kako je gospodarstvo Dubrovnika bilo iznimno pogođeno korona krizom u 2020. i 2021. godini ,što je rezultiralo lošim poslovnim rezultatima gospodarskih subjekata to se ovom izmjenom i dopunom  Programa propisuje da su prihvatljivi prijavitelji između ostalog subjekti malog gospodarstva, trgovačka društva, obrti i OPG-ovi u vlasništvu žena, državljanki Republike Hrvatske u privatnom vlasništvu (50% i više ) koje pozitivno  posluju, sada s izuzetkom poslovnih 2020.i 2021. godine , sve kako  kriterij , kao do sada, pozitivnog poslovanja u 2020. i 2021. godini ne bi bio ograničavajućim za većinu poduzetnica, te kako bi  se svrha i cilj  koji se želio postići ovim Programom na kraju i ostvario. Kao referentna godina poslovanja tako je uzeta poslovna 2019. godina. Prihvatljivim troškovima ovom izmjenom i dopunom uzimaju se oni nastali u tekućoj godini provedbe Programa. Slijedom navedenog bilo je potrebno propisati  i izmjene u obveznoj dokumentaciji uz javni poziv za trgovačka društva, obrte i OPG-ove  s izuzetkom navedenih poslovnih godina. Propisano je  dodatno bodovanje za utvrđenu invalidnost djeteta vlasnice, umjesto kao do sada vlasnice i/ili zaposlenice, te je u kriterijima za ocjenjivanje dodana djelatnost” IT I kreativne industrije”, kao segment komplementaran turizmu koji doprinosi ostanku mladih i perspektivnih kadrova.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 30. ožujka 2022. do 29. travnja 2022. do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Izmjene i dopune Programa dodjele potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama na području grada Dubrovnik na e-mail adresu vmargaretic@dubrovnik.hr s naznakom “Javno savjetovanje - Izmjene i dopune Programa dodjele potpora male vrijednosti ženama poduzetnicama na području grada Dubrovnika”.

 

Nakon proteka navedenog vremenskog razdoblja neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i dostavljati prijedloge i komentare na ovu temu. Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Izmjena i dopuna Programa proslijedit će se Gradskom vijeću Grada Dubrovnik na razmatranje i usvajanje.