JAVNO SAVJETOVANJE - Prijedlog Programa potpore za usluge od općeg gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza za razdoblje od 3 godine (2023.- 2025. godine) na lokalnoj brodskoj liniji Dubrovnik (luka Gruž)– otok Koločep (luka Gornje čelo)

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Prijedlog Programa potpore za usluge od općeg  gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza za razdoblje od 3 godine (od 2023.-2025. godine) na lokalnoj brodskoj liniji  Dubrovnik (Luka Gruž)– otok Koločep (Gornje čelo)

 

Radi postizanja jednakih uvjeta življenja svih svojih građana, Grad Dubrovnik smatra važnim  ulaganje i u one dijelove Grada Dubrovnika koji  nisu tako atraktivni za življenje, u ovom slučaju otoka Koločepa radi odvojenosti morem, odnosno prometnom izoliranosti  pogotovo u zimskim mjesecima.  

 

U svrhu povezivanja otoka Koločepa s Dubrovnikom kao županijskim upravnim centrom i to prvenstveno radi lokalnog stanovništva i poboljšanja uvjeta života istih, Grad Dubrovnik u obvezi je osigurati nesmetano odvijanje linije javnog prijevoza u lokalnom obalnom pomorskom prometu. 

 

Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od  6. travnja 2013., te Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju lokalne brodske linije na relaciji Dubrovnik (Luka Gruž) – otok Koločep (Gornje čelo) od 9. travnja 2018. godine , linija je utvrđena kao cjelogodišnja putnička brodska linija čime se omogućilo cjelogodišnje povezivanje otoka Koločepa s gradom Dubrovnikom kao županijskim administrativnim sjedištem. Održavanje usluge javnog prijevoza na ovoj liniji smatra se uslugom od općeg gospodarskog interesa.

 

Ako za obavljanje javnog prijevoza na određenim linijama, na kojima brodari uzimajući u obzir vlastiti gospodarski interes, temeljen na tržišnim principima i  pod danim uvjetima i u danom opsegu ne bi preuzeli obvezu obavljanja tog prijevoza, te upravo zbog nemogućnosti da ostvarenim prihodom svoga poslovanja pokriju troškove, daje im se naknada.

 

Cilj dodjele naknade za obavljanje javne usluge koja će se dodijeliti temeljem ovog prijedloga Programa, te provođenjem postupka javne nabave odabira ponuditelja, je osiguranje nesmetanog pružanja usluge redovitog javnog pomorskog prijevoza kao usluge od općeg gospodarskog interesa krajnjim korisnicima, a ponajprije otočnom stanovništvu, u ovom slučaju stanovnicima otoka Koločepa.

 

Sukladno članku 15. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom  pomorskom prometu (NN broj 19/22), Grad Dubrovnik kao javni naručitelj obavljanja javne usluge na lokalnoj brodskoj neprofitabilnoj liniji između Grada Dubrovnika i otoka Koločepa, na kojoj prosječni godišnji promet ne prelazi 300.000 putnika u razdoblju od dvije financijske godine koje prethode godini u kojoj se namjerava povjeriti obavljanje usluge od općeg gospodarskog interesa, a prije same dodjele potpora, obveznik je donošenja Programa potpore za predmetnu liniju, a u ovom slučaju na rok do 3 godine (01.01.2023. do 31.12.2025.).

 

Stoga želimo javnost upoznati s prijedlogom ovog Programa potpora/naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog  prijevoza,  te pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti, kako bi predloženo, ukoliko je zakonito i stručno utemeljeno, bilo prihvaćeno od strane donositelja Programa.

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 02.08.2022. do 31.08.2022. godine,  do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predmetni tekst Programa  na e-mail adresu: aburic@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje-Prijedlog Pograma  potpore za usluge od općeg  gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza za razdoblje od 3 godine (od 2023.-2025. godine) na lokalnoj brodskoj liniji  Dubrovnik (Luka Gruž)– otok Koločep (Gornje čelo)”.

 

Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.