JAVNO SAVJETOVANJE - Prijedlog Pravilnika o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika

Otvorena savjetovanja s javnošću

Obrazloženje

 

1. Pravni temelj donošenja Pravilnika:

Članak 19. ,35. i 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj ) samoupravi („Narodne novine“ broj: 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 98/19, 144/20), članak 17. i 39. Statuta Grada Dubrovnika („Službeni glasnik Grada Dubrovnika“ broj: 2/21).

 

2. Razlog upućivanja prijedloga Pravilnika:

Grad Dubrovnik u svojem samoupravnom djelokrugu obavlja poslove lokalnoga značenja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana. U tu svrhu pristupilo se izradi prijedloga Odluke o zakupu javnih površina i pripadajućeg Pravilnika o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika. Predloženim nacrtom Odluke o zakupu javnih površina određeno je kako Zakupnik je za korištenje javnom površinom obvezan zakupodavcu plaćati zakupninu. Zakupnina se plaća unaprijed mjesečno, najkasnije do 5-og u mjesecu za tekući mjesec. Gradsko vijeće određuje visinu zakupnine posebnim pravilnikom. Zakupnina se određuje po m2, ovisno o zoni u kojoj se javna površina nalazi i djelatnosti koja se na njoj obavlja, s time da visina zakupnine u pravilu ne može biti manja od visine utvrđene postojećim Pravilnikom. Ukoliko se visina zakupnine utvrđena pravilnikom izmijeni tijekom trajanja ugovora ili se donese novi pravilnik, iste izmjene primjenjuju se i na sve zaključene ugovora neovisno na vremenski rok na koji su zaključeni, te je zakupnik dužan zaključiti dodatak ugovora. Visina zakupnine u razdoblju od 01. siječnja 2025. do 31. prosinca 2029. može se povećavati. Povećanje zakupnine Gradsko vijeće će utvrditi do 30. lipnja tekuće godine za narednu godinu, a u iznimnom slučaju uz pisano obrazloženje Povjerenstva o nemogućnosti određivanja cijene u tom roku, a najkasnije do 30. studenog tekuće godine za narednu godinu. Visina zakupnine u istom razdoblju može se smanjivati isključivo u slučaju više sile.

 

Gradonačelnik može odobriti  oslobađanje od plaćane zakupnine kad se javnom površinom koriste pravne osobe kojima je osnivač Grad Dubrovnik, udruge proizašle iz Domovinskog rata, državne i međunarodne humanitarne udruge i ustanove koje skrbe o odgoju i zaštiti djece, mladeži, invalida i starijih osoba  za manifestacije humanitarnog i sličnog karaktera, vjerske ustanove i prikupljanje potpisa za raspisivanje i provedbu referenduma. Od plaćanja zakupnine mogu se osloboditi i druge pravne i fizičke osobe  za događanja od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik.

 

Navedenim Pravilnikom predlaže se uskladiti cijene zakupa sa tržišnim uvjetima, vodeći računa da navedeno usklađenje cijena ne bude teret za poslovanje zakupaca, ali da se u isto vrijeme osigura zaštita interesa Grada Dubrovnika. Stoga se navedenim Pravilnikom predlaže povećanje cijene zakupa za korištenje javnim površinama u rasponu od 5% u VII. zoni do 30% u I. zoni, te povećanje cijene zakupa za 50% za građevinske skele.

 

S obzirom da je prijedlog Odluke o zakupu javnih površina na javnom savjetovanju koje je otvoreno do 27.rujna 2024.godine, prijedlog Pravilnika o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnik će također biti na javnom savjetovanju u navedenom razdoblju.

 

3. Utjecaj na Proračun Grada Dubrovnika

Za provedbu predložene Odluke nije potrebno osigurati financijska sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 12. rujna 2024. do 27. rujna 2024. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: gospodarenjeimovinom@dubrovnik.hr, s naznakom ''Javno savjetovanje – Pravilnik o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika''. Nakon proteka navedenog vremenskog razdoblja neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i dostavljati prijedloge i komentare na ovu temu.

 

Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Pravilnika proslijedit će se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.