JAVNO SAVJETOVANJE - Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o drugim komunalnim djelatnostima na području Grada Dubrovnika

Otvorena savjetovanja s javnošću

Na temelju članka 39. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“, broj: 83/23) Gradsko vijeće Grada Dubrovnika je na svojoj 30. sjednici održanoj dana 19. ožujka 2024. godine donijelo Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Dubrovnika za razdoblje 2024.-2028. godine (dalje: Plan).

 

U glavi IV Plana za razdoblje 2024. -2028. godine u članku 7. definirane su aktivnosti i radovi na održavanju pomorskog dobra tj. obale, mora i podmorja, te su u proračunu osigurana potrebna sredstva za ostvarenje tog dijela Plana.

 

Stupanjem na snagu novog  Zakona, aktivnosti čišćenja mora, njegove obale i podmorja regulirana su sada odredbama tog Zakona kao i  Pravilnika, i ne postoji više potreba da se te aktivnosti i radovi smatraju i određuju kao „druge komunalne djelatnosti“ temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu.  Definirane aktivnosti i radovi u Planu sada imaju svoju pravnu osnovu u novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, pa svako dvostruko reguliranje je bespotrebno.

 

Grad Dubrovnik je prilikom izvođenja radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale u nogostup prometnice postavio kabelsku kanalizaciju, odnosno, elektroničku komunikacijsku infrastrukturu (EKI) koja predstavlja vlasništvo Grada Dubrovnika. Ista je evidentirana geodetskim elaboratom izvedenog stanja infrastrukture EKI, ovjerenog od strane Područnog ureda za katastar Dubrovnik.

 

Upravljanje i gospodarenje EKI je uređeno Zakonom o elektroničkim medijima kao i Pravilnikom o načinu i uvjetima pristupa, kolokacije i  zajedničkog korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme.

 

U cilju boljeg i cjelovitijeg upravljana EKI predlaže se ovu djelatnost odrediti kao drugu komunalnu djelatnost, a obavljanje ove djelatnosti povjeriti društvu Sanitat Dubrovnik d.o.o. iz Dubrovnika.

 

Ovo savjetovanje je otvoreno od 14. lipnja do 13. srpnja 2024. godine, a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predloženi tekst Odluke na obrascu za sudjelovanje u javnom savjetovanju, na mail adresu komunalno@dubrovnik.hr s naznakom: „javno savjetovanje – Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o drugim komunalnim djelatnostima na području Grada Dubrovnika“. Nakon isteka roka neće biti moguće ispunjavati obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanu. Svi prijedlozi, komentari i mišljenja bit će razmotreni, a po završetku savjetovanja objavit će Izvješće o provedenom javnom savjetovanju.