JAVNO SAVJETOVANJE - ODLUKA o socijalnoj skrbi

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Odlukom o socijalnoj skrbi  utvrđuju se prava  iz socijalne skrbi koja osigurava Grad Dubrovnik propisana zakonom o socijalnoj skrbi, te prava iznad standarda, uvjeti i način ostvarivanja, korisnici, te postupak za ostavrivanje tih prava.

 

Člankom 289. Zakona o socijalnoj skrbi  („Narodne novine“ broj 18/22 i 46/22) propisano je da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno Grad Zagreb, dužni  osigurati sredstva za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi sukladno ovom Zakonu i zakonima kojima se uređuje financiranje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu sa socijalnim planom i mrežom socijalnih usluga na svojem području.

 

Jedinice lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb dužni su u svom proračunu osigurati sredstva za ostvarivanje prava za podmirenje troškova stanovanja pod uvjetima i na način propisan ovim Zakonom.

 

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb mogu osigurati sredstva za ostvarivanje novčanih naknada i socijalnih usluga stanovnicima na svom području u većem opsegu nego što je utvrđeno ovim Zakonom, na način propisan njihovim općim aktom, ako u svom proračunu imaju za to osigurana sredstva.

 

Stupanjem na snagu  novog Zakona o socijalnoj skrbi jedinice lokalne samouprave  obvezne su uskladiti svoje akte, te je bilo potrebno izvršiti usklađivanje odredbi Odluke o socijalnoj skrbi s odredbama novog Zakona donošenjem predmetnog Prijedloga odluke.