JAVNO SAVJETOVANJE - Nacrt Strategije za zaštitu, prevenciju i podršku žrtvama nasilja u obitelji

Otvorena savjetovanja s javnošću

Strategija za zaštitu, prevenciju i podršku žrtvama nasilja u obitelji Grada Dubrovnika temelji se na istraživanju Zaštita prava žrtava nasilja u obitelji ( područje Dubrovačko – neretvanske županije), kojeg je pokrenula DEŠA te provela u suradnji sa znanstvenom suradnicom Instituta za društvena istraživanja Zagreb, doc. Dr. sc. Nikolinom Hazdovac Bajić. Povod za provedbu ovog istraživanja proizašao je iz izravnog iskustva u radu sa žrtvama nasilja u obitelji od strane udruge DEŠA. Osnovni cilj istraživanja je bio dobiti široki uvid u cjelokupnu sliku problematike nasilja u obitelji na području Dubrovačko – neretvanske županije. Istraživanje je osmišljeno kao podloga za buduće programe, projekte i kako bi se postigla učinkovitija pomoć žrtvama nasilja u obitelji na području DNŽ, kao i bolje razumijevanje cjelokupnog procesa s kojim se stručnjaci iz različitih područja, ali i žrtve nasilja u obitelji, susreću. 

 

Nasilje u obitelji izuzetno je kompleksan i osjetljiv društveni fenomen. Javlja se među svim društvenim skupinama : spolnim, dobnim, obrazovnim, statusnim, materijalnim itd. Ono uključuje korištenje prisilnog i uvredljivog ponašanja u svrhu zastrašivanja, ponižavanja, vrijeđanja, izoliranja i kontrole drugih osoba ili osobe, što kod žrtve rezultira strahom i nesigurnošću. 

 

Stoga, Grad Dubrovnik odlučuje donijeti Strategiju za zaštitu, prevenciju i podršku žrtvama nasilja u obitelji, kako bi na svom području utjecao da sustav podrške žrtvama nasilja u obitelji postane koherentniji i učinkovitiji, a žrtve nasilja u obitelji sigurnije i zaštićenije. Usvajanjem ovog dokumenta, Grad Dubrovnik postaje treći grad u Republici Hrvatskoj koji donosi ovakvu vrstu Strategije te time na svom području direktno utječe na implementaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te nacionalnih dokumenata koje je RH donijela te se obvezala provesti. 

 

Ovo savjetovanje je otvoreno od 13. rujna do 13. listopada 2024. godine, a do kada svi zainteresirani mogu dati prijedloge i sugestije na predloženi tekst Strategije na obrascu za sudjelovanje u javnom savjetovanju, na mail adresu kmatusko@dubrovnik.hr s naznakom: „ javno savjetovanje- Nacrt Strategije za zaštitu, prevenciju i podršku žrtvama nasilja u obitelji. „ Nakon isteka roka neće biti moguće ispuniti obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanju. Svi prijedlozi, komentari i mišljenja biti će razmotreni, a po završetku savjetovanja objaviti će se Izvješće o provedenom javnom savjetovanju.