Izlijeva se prva od tri temeljne betonske ploče Centra za starije ispod Opće bolnice

Kvaliteta života

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas gradilište Centra za starije osobe Dubrovnik - Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice na kojem se paralelno izvode radovi na tri dilatacije budućeg objekta. Usporedo s betoniranjem temeljne ploče prve dilatacije u koju će se ugraditi cca 350 m3 betona, nastavlja se ugradnja svih projektiranih slojeva koji prethode temeljnoj ploči na drugoj dilataciji, a završeno je postavljanje temeljne kanalizacije i gromobrana. Na trećoj dilataciji završavaju se radovi iskopa.

 

„Svjedočimo povijesnom činu - izlijevanju betonske ploče za prvu dilataciju objekta“, rekao je gradonačelnik Franković pri obilasku naglasivši značaj kapitalnog projekta Grada vrijednog preko 21 milijun eura, prvog velikog doma umirovljenika koji se u Dubrovniku gradi od 1971. godine. Ujedno, uz dom u Gružu koji je upravo dobio uporabnu dozvolu, to je drugi objekt namijenjen sugrađanima treće životne dobi čiju je izgradnju pokrenula ova gradska uprava. –„Ovaj objekt nudit će puno više od smještaja. Bit će to prostor druženja, pružat će uslugu dnevnog i poludnevnog boravka te će osiguravati vaninstitucionalnu uslugu za do 410 korisnika koji žive u svojim domovima“, rekao je gradonačelnik i najavio završetak radova početkom 2026. godine.

 

Obilasku su nazočili pročelnice i pročelnici gradskih upravnih odjela Paula Pikunić Vugdjelija, Martina Skopljaković i Dživo Brčić, kao i Maja Bender, privremena ravnateljica javne ustanove socijalne skrbi „Dom za starije osobe Ragusa“, koja će upravljati Centrom kao i domom u Gružu.

 

Centar za starije osobe Dubrovnik raspolagat će s 205 smještanih kapaciteta, od čega je 125 kreveta namijenjeno korisnicima koji su potpuno funkcionalno ovisni o pomoći drugih osoba. Osiguran je i dnevni boravak za 75 korisnika. Njegovom izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružit će se standard koji im je godinama nedostajao.

 

Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura (uključujući PDV), a financira se iz tri izvora - bespovratnim sredstvima iz Mehanizma za oporavak i otpornost u iznosu od 6.138.429,89 eura, kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000,00 eura, dok će se preostalih 9.100.000,00 eura osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava Grada. Radove izvodi Texo Molior dok je za stručni nadzor i koordinaciju zadužena odabrana tvrtka Apsida Inženjering.

 

 

lijevo
desno