Izdvajanja Grada Dubrovnika u predškolski odgoj povećana za 75 posto

Grad ZA mlade obitelji
Grad ZA djecu
Kvaliteta života

Grad Dubrovnik u kontinuitetu provodi sustavna ulaganja u segment predškolskog odgoja, a ista se odnose na unapređenje uvjeta boravka i rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i na infrastrukturne zahvate usmjerene prema osiguravanju dostatnih kapaciteta kako bi svako dijete bilo upisano onog trenutka kad se za to ispune uvjeti.

 

Grad Dubrovnik je u razdoblju od 2017. do 2023. godine povećao izdvajanja za javne potrebe u predškolskom odgoju za 55 posto. Naime, u 2017. godini na predškolski odgoj iz proračuna je izdvojeno 42.956.254,39 kuna (5.704.681,80 eura) dok je taj iznos u 2023. godini prešao 66 milijuna kuna, odnosno iznosio je 8.867.512,13 eura. Prema ovogodišnjem proračunu, izdvajanja za predškolski odgoj veća su za čak 75 posto u odnosu na osam godina ranije i iznose 10.013.497,00 eura.

 

U sedam godina otvoreno je 21 novih vrtićkih/jasličkih skupina i 380 novih mjesta. Otvorenjem dva nova gradska vrtića – „Cvrčak“ u DOC-u i „Čiopa“ u Solitudu s 97 mjesta umnogome je riješen izazov s listama čekanja u dvije ustanove, dok će se planiranom rekonstrukcijom budućeg vrtića u Biskupskom dvoru osigurati 122 dodatnih mjesta.

 

Izgrađena je nova zgrada Dječjeg vrtića „Palčica“, adaptiran je i uređen vrtić „Mala kuća“ u Mokošici, proširen je vrtić u Zatonu, energetski su obnovljene zgrade dječjih vrtića Ciciban i Izviđač, dok su kroz EU projekt Grad za djecu provedena unapređenja rada i programa te je nabavljena nova oprema, a ukupna ulaganja samo u infrastrukturu predškolskog odgoja i navedeni EU projekt prelaze 8 milijuna eura.

 

Donesen je novi kolektivni ugovor za zaposlenike gradskih vrtića koji osigurava veće plaće i bolje uvjete rada. Povećane su i subvencije za više od 120 djece u privatnim vrtićima. Vlastitim sredstvima financira se poslijepodnevni rad i rad subotom u vrtićima s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja. Rad pomoćnika u nastavi u vrtićima u potpunosti se financira iz gradskog proračuna, a satnica pomoćnicima u nastavi povećavana je dva puta i među najvišim je u državi.

 

Sufinancirajući roditeljima ekonomsku cijenu vrtića u rasponu od 77 do 100 posto, Dubrovnik se ističe i na top listi hrvatskih gradova prema iznosu sufinanciranja cijene vrtića roditeljima. Primjerice, za treće dijete u vrtiću Grad u cijelosti pokriva trošak programa predškolskih ustanova i obitelj ne plaća ništa. I za one roditelje koji plaćaju najvišu cijenu od 73 eura Grad Dubrovnik pokriva 77 posto ekonomske cijene koja iznosi 322,52 eura za desetosatni program, odnosno 161,26 eura za poludnevni petosatni program.