Gradonačelnik na Svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković prisustvovao je današnjoj svečanoj sjednici Županijske skupštine uz Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan njezinog zaštitnika, svetog Leopolda Bogdana Mandića.

 

U Kazalištu Marina Držića sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Branko Bačić te državni tajnici Frano Matušić i Zrinka Raguž, kao i brojni predstavnici gradova i općina, društava i ustanova s ​​područja županije.

 

Gradonačelnik Mato Franković obratio se u ime Grada Dubrovnika, ali i kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Naglasio je uspješnu suradnju na brojnim projektima i posebno istaknuo projekt rekonstrukcije i obnove Vile Čingrije, budući Centar kompetentnosti, koji je Grad kupio od Vlade RH i dao je na korištenje Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

''Danas vidimo kako se Hrvatska snažno razvija i napreduje iz dana u dan. Iznimno je važno napomenuti da to ne bi bilo moguće bez Vlade RH. Župane, želim vam se zahvaliti i čestitati na brojnim projektima koje ste realizirali. Želim vam čestitati na ustrajnosti, kad su pojedini Pelješki most nazivali iluzijom za budale, niste odustajali, a upravo zbog toga danas svjedočimo realiziranom projektu Pelješkog mosta, ali ne samo njega'', rekao je gradonačelnik Franković.

 

''Našim nastojanjem, a razumijevanjem i potporom naše Vlade, spojili smo južni dio s ostatkom Hrvatske prelijepim Pelješkim mostom. Simbol je to brige za hrvatski jug i članstva u EU. Približavamo sve dijelove županije i turistička odredišta Grad i ZL Ruđera Boškovića. Spajamo Pelješki most s Korčulom brzom cestom, obilaznicom Orebića i lukama Perna i Polačište. Približavamo Lastovo dogradnjom Luke Ubli, Korčulu dodatno uz terminal u Veloj Luci i dogradnjom Luke Prigradica. Helikoptersku hitnu službu izborili smo kao cjelogodišnju'', kazao je, između ostalog, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

 

Okupljenima se obratila i predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhać, kao i potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, koji je istaknuo kako je pred našom županijom veliki iskorak koji se već realizira.

 

''U javnoj nabavi, odnosno donošenju odluke, uskoro je odabir izvođača prve dvije dionice autoceste, duge 21 kilometar, vrijedne 380 milijuna eura. Praktički su skuplje uz Pelješki most bez pristupnih cesta. Realiziramo obilaznicu Orebića, aplicirat ćemo na dva javna poziva, kako bi donijeli projekte obnove hrvatske obale, koji su se najviše dokazali upravo ovdje, u svojoj punini”, kazao je ministar Bačić, dodajući kako je Hrvatska druga po rastu gospodarstva u Europi, prvi put. u povijesti RH zaposleno je preko milijun i 800 tisuća ljudi, a najmanje je nezaposlenih.

 

''Napravit ćemo Nacionalni plan stambene politike. Ako mladima, nakon što smo im osigurali radno mjesto, omogućimo i dom, onda možemo reći da smo ispunili osnovnu zadaću. Već smo pripremili koncept kako bi mladim ljudima omogućili priuštivo stanovanja. Jer, teško je doći do stana, a bez stana se ne može dobro i kvalitetno živjeti. Čestitam gradonačelniku Dubrovnika na projektu Dubrovačke stanogradnje, vjerujem da će i on s nama krenuti u novi projekt”, zaključio je ministar Bačić uz čestitke.

 

Završno su, kao najsvečaniji dio skupštine, dodijeljene nagrade laureatima. Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno profesoru Nikoli Miroševiću. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru kulturno umjetničkog društva iz Metkovića, a za izuzetna postignuća u Nevenu Faziniću, VK Neptun Dubrovnik, Caritasu Dubrovačke biskupije i Udruzi Radost iz Ploča.

 

Gradonačelnik Mato Franković prisustvovao je i dodjeli nagrada najboljim sportašima Dubrovačko-neretvanske županije u 2023. godini, koja je ranije upriličena u Sponzi.

lijevo
desno