Gradonačelnik Franković obišao radove energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji zamjenice Jelke Tepšić i suradnika obišao je danas radove na energetskoj obnovi ljetnikovca Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

 

Radove na energetskoj obnovi ljetnikovca izvode tvrtke Građevinar Quelin i Posta, a rok završetka projekta je 23. ožujka 2025. godine. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 592.512,61 eura, od čega je većina bespovratnih sredstava; 479.492,42 eura osigurano je iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Preostali iznos od 113.020,19 eura osigurava Grad Dubrovnik iz ovogodišnjeg proračuna.

 

Druga faza rekonstrukcije objekta obuhvatit će unutarnje uređenje prostora kako bi se Dubrovački simfonijski orkestar mogao u potpunosti vratiti u svoj dom. -"Važno je da Dubrovački simfonijski orkestar ima adekvatne prostore za vježbanje i za predstavljanje svog umjetničkog programa. Vjerujem da ćemo pronaći rješenje kako uklopiti tradiciju i potrebu, dakle ono što je naslijeđeno s onim što je bitno za rad orkestra u suvremenim uvjetima, a to znači i mogućnost održavanja koncerata koji ne ovise o vremenskim uvjetima. Ovo je sjajan prostor koji ima svoju budućnost i sigurno će dodatno doprinijeti kulturnoj sceni Grada Dubrovnika", rekao je gradonačelnik Franković prilikom obilaska.

 

Predviđena je obnova krovišta zgrade, odnosno zamjena postojećeg pokrova i svih slojeva kroviša te sanacija kamenih oborinskih kanala, toplinska izolacija stropa prema tavanu, kompletno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja cjelokupnog prostora zgrade. Provedenom energetskom obnovom doći će do znatnog poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade, a koje će se očitovati u smanjenju godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 20,96 posto, godišnje primarne energije za 68,24 posto, te smanjenje emisija CO2 za 68,24 posto.

 

U obilasku su sudjelovali ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović. 

 

lijevo
desno