Grad Dubrovnik domaćin Festivala turizma i konferencije "Kružna putovanja i gradovi"

Gradonačelnik

Dubrovnik je, od 7. do 10. studenog 2018., domaćin 4. Europskog festivala turizma i strategije, ove godine s naglaskom na cruise turizam, uz svjetska imena poput CBS-ovog Petera Greenberga. "Kružna putovanja i gradovi – prilike i izazovi" aktualna je tema konferencijskog  dijela Festivala. Na konferenciji za novinare predstavljen je program, koji će ponuditi i sadržaje za građane.
 

Upravo zbog važnosti kružnih putovanja u Europi i destinacijama koje se suočavanja s velikim brojem turista, na konferenciji će govoriti eminentni svjetski stručnjaci kao predsjednica Međunarodne udruge brodarskih kompanija (CLIA) Cindy D'Aoust i urednik CBS-a za putovanja, novinar Peter Greenberg, višestruki dobitnik prestižne nagrade Emmy, u turističkoj industriji poznat kao "Putnički detektiv".

''Dubrovnik se ne želi odreći ni jedne grane turizma ali mislimo da u sve treba unijeti mjeru kako bi se svaka grana turizma našla na visokoj razini, a pružena usluga bila što kvalitetnija. Vidimo da su panelisti konferencije poznata svjetska turistička imena. Ovo je svakako jedna od najjačih turističkih konferencija u Hrvatskoj ove godine: CLIA okuplja sve vodeće kruzing kompanije i ključna je za upravljanje turizmom u bilo kojoj destinaciji, ali je i ozbiljan partner Grada Dubrovnika i naše Lučke uprave u upravljanju turizmom te bez njihova razumijevanja i kooperativnosti ne bi došli do rezultata do kojih smo došli. Sve to govori i na koji način gledaju Dubrovnik'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Kazao je i kako su napravljeni koraci očito u svjetskoj turističkoj javnosti dovoljno prepoznati da bi se Dubrovnik davao kao primjer dobre prakse.
''Ovih sam dana dobio i pozive da u siječnju i veljači 2019. održim predavanje o održivom turizmu na dva prestižna američka sveučilišta. Znači da je svjetska turistička javnost prepoznala što radi ova gradska uprava. Vjerujem da ćemo i kroz ovu konferenciju te upoznavanje iskustava drugih gradova vidjeti kako upravljati turizmom jer ne postoji jedinstveni model za svaki grad. Iz svakog grada možemo naučiti, te stoga valja čuti iskustva Bruggea i Barcelone, Venecije i Amsterdama. Čut ćemo njihove ideje, ali smo još uvijek osamljeni u onom što u konačnici želimo napraviti: da se svi veliki kruzing- gradovi ujedini i rade zajedničke itinerere da bi zajednički mogli značajnije upravljati kruzerima'', naglasio je gradonačelnik.

Kazao je i kako će se na konferenciji čuti i rezultati opsežnog istraživanja Instituta za turizam, koja će se detaljno  predstaviti za nekoliko mjeseci, ali će sudionici konferencije imati priliku čuti prve rezultate studije. Naglasio je i kako je Dubrovnik već prestigao četiri milijuna noćenja te kako je Dubrovnik predvodnik kvalitete hrvatskog turizma.

Na konferenciji za novinare govorili su i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te gradski pročelnik za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić, koji je predstavio program za građane, planiran za 10. studenog u Luci Gruž uz Dan otvorenih vrata Luke. U sklopu programa nastupit će Dubrovački trombunjeri,, klapa Subrenum, KUD sv Juraj i Limena glazba Komolac, moći će se razgledati brod Karaka, uz regate jedriličara i veslača te bogatu nagradnu igru čije je izvlačenje predviđeno za 11 sati.

lijevo
desno