Dodjela nagrada za najbolje razrađenu poduzetničku ideju u okviru projekta „Poduzetništvo u osnovnim školama“

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić sudjelovao je u završnoj priredbi natjecanja za najbolje razrađenu poduzetničku ideju u okviru projekta „Poduzetništvo u osnovnim školama“, koja se održala 14. rujna 2024.

 

Razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik početkom su rujna pokrenuli projekt „Poduzetništvo u osnovnim školama“ s ciljem poticanja poduzetničkog razmišljanja kod djece osnovnoškolskog uzrasta. 96 učenika sedmih i osmih razreda iz 6 dubrovačkih osnovnih škola se prijavilo za sudjelovanje u projektu te su formirali 27 timova koji su razvijali poduzetničke ideje te se natjecali za najbolje razrađenu ideju.

 

Cilj projekta „Poduzetništvo u osnovnoj školi“ je stjecanje novih vještina kroz praksu i njihova primjena u razradi proizvoda ili usluga. Kroz praktično iskustvo učenici su imali mogućnost prepoznati čimbenike koji dovode do uspjeha na tržištu. 

 

Tijekom ovog projekta DURA je organizirala šest radionica pod nazivom „Razvoj poduzetničke ideje” u svakoj pojedinoj školi. Učenici su se upoznali s načinom razrade poduzetničke ideje kroz metodologiju „Platno poslovnog modela“, gdje su kroz praktičan primjer dobili pojašnjenje svojih zadataka. Nakon završenih radionica učenici su imali dva tjedna za primjenu naučenog na svom primjeru, nakon čega su se sastali s mentoricom koja im je pružila povratne informacije na napravljeni nacrt. Nakon mentoriranja, svaki tim je nastavio razvijati svoju ideju prema smjernicama mentorice te napravio završnu prezentaciju.  

 

Prvo mjesto je osvojio tim „Sokoliši“ iz Osnovne škole Marina Getaldića u sastavu Dora Tomičić, Mirta Krile, Eva Nodilo i Dora Prcela, a ideja koju su razrađivale je proizvodnja i prodaja proizvoda od ljute naranče.

 

Drugo mjesto je osvojio tim „Sushirama“ s idejom sushi restorana. Drugoplasirani tim čine Petra Brbora, Leona Matković i Sara Ćurković, učenice 8 razreda Osnovne škole Marina Držića.

 

Treća nagrada dodijeljeno je timu „History escape“ za razradu ideje escape room. Nagradu su osvojili Tomislav Oliver Miškić Pelaez, Karlo Radić i Mateo Matušić, učenici 7. razreda Osnovne škole Mokošica.

 

Posebnu nagradu za najbolju prezentaciju zaslušio je tim iz Osnovne škole Montovjerna u sastavu Karmen Šimunović, Elena Lasić i Ljubica Kanostrevac, koje su razradile ideju ugostiteljskog objekta na kotačima.

 

Učenicima su nagrade dodijelili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić te predsjednica uprave DURA-e Ana Marija Pilato Krile.

lijevo
desno