Delegacija Sanye u Gradu; Nastavlja se uspješna suradnje gradova prijatelja

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sa suradnicima primili su danas delegaciju kineskog grada prijatelja Sanye, predvođenu gradonačelnikom Chen Xijem. Prijemu su nazočili pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Katarina Doršner te ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić kao i predstavnik Luke Dubrovnik Blaž Abramović.

 

Gradovi Sanya i Dubrovnik protokol o suradnji sklopili su još 2013. godine, a dodatak memorandumu o prijateljstvu iz 2024. jamči nastavak uspješne suradnje i dodatno intenziviranje odnosa, posebice u poljima međuinstitucionalne razmjene, kulture, umjetnosti, zaštite povijesne jezgre i poticanja ulaganja.

 

Predstavnici kineskog grada prijatelja posebno zanimanje iskazali za iskustva Dubrovnika u očuvanju povijesno-kulturne baštine i uspjehe u održivom upravljanju turizmom s naglaskom na tržište brodova na kružnim putovanjima, s obzirom na to da je ovaj kineski grad u provinciji Hainan također cruise destinacija.

 

Pri završetku prijema udovica dubrovačkog kipara Asima Hebiba, Zenaida Hebib uručila je gradonačelniku Sanye skulpturu „Sveti Vlaho i Grad“, a koja će biti izložena u Parku prijateljstva u gradu Sanya.

 

Veliki broj kineskih turista naš grad tradicionalno posjećuju u razdobljima izvan glavne turističke sezone, čak i u zimskim mjesecima, a u jeku korona krize iz Sanye, ali i grada Yangzhoua, u Dubrovnik je dopremljeno ukupno 14.000 zaštitnih maski.