Bespovratnih 553 tisuće eura za ozelenjivanje grada

Gradu Dubrovniku danas su dodijeljeni ugovori za sufinanciranje dva projekta ozelenjivanja na užem području grada. U Zagrebu ih je preuzeo pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić, a dodijelili su ih potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

 

Projekti su prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

 

Riječ je o projektu ozelenjivanja Ulice Iva Vojnovića drvorednom sadnjom uz rub ulice. Ovim projektom povezat će se Ulica Kralja Tomislava, u kojoj je već predviđena sadnja novog i Ulica Iva Vojnovića, oplemenjena drvoredom s novoplaniranim obuhvatom sadnje stabala. Planirano je posaditi oko 60 stabala i tako dodatno nadograditi zelenu infrastrukturu Grada. Procijenjena vrijednost projekta je 343.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 274.500,00 eura, što je 80% ukupnog iznosa.

 

Drugi je zeleni pojas oko Grada, gdje se planira ozelenjivanje drvorednom sadnjom uz postojeću skalinadu ulicom Uz Posat te vraćanje nestalog drvoreda i zelenog tunela. Projektom se predviđa uređenje i ozelenjivanje vidikovca unutar obuhvata na način da se poploča kamenom i postavi pilo s pitkom vodom kako bi se stvorio prostor za sklonište posjetitelja od toplinskih valova. Procijenjena vrijednost projekta je 348.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 278.500,00 eura, odnosno 80% ukupnog iznosa.

 

Nastavak je ovo projektnih ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Uz nedavno predstavljene projekte sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već je uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama.