Završeni radovi Aglomeracije u Prijevoru

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića te predstavnika izvođača i nadzora radova obišao je danas završene radove na području Prijevora Gornjeg, izvedene u sklopu 117 milijuna eura vrijednog EU projekta Aglomeracije Dubrovnik.

 

Radovi iz Tendera 2 koji su u tijeku odnose se na odvodnju i vodoopskrbu naselja Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat. Obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u ovim gradskom naseljima za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja. Izgradit će se i rekonstruirati ukupno više od devet kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, od čega je 5,1 kilometara izgradnje sekundarne mreže javne odvodnje te gotovo 3,9 kilometara dogradnje vodoopskrbne mreže.

 

Radovi su započeli u kolovozu 2023. godine, a odvijaju se u fazama kako bi što manje ometali život građana. Rok završetka ovog dijela Aglomeracije je ožujak 2025., a vrijednost radova je 3,1 milijuna eura. 

 

Podsjetimo, radovi u sklopu projekta Aglomeracije istovremeno se izvode na desetak lokacija, od povijesne jezgre preko Gruža i Lapada sve do Mokošice. Osim sanacije povijesnog kanala na Stradunu, zacjevljenja i sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa ili radova provedenih u Ulici kardinala Stepinca, izvedeni su i radovi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca i Zatona vrijedni 3,8 milijuna eura. Zahvat je ukupno obuhvatio 9.3 kilometara radova na javnoj odvodnji te 4,8 kilometra na vodoopskrbi.

 

 

Vrijedan 117 milijuna eura, projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao. Od tog iznosa, 90% čine bespovratne potpore iz EU fondova i nacionalnih sredstava, a ukupno je planirano više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.