Dubrovniku pohvale glavnog tajnika OWHC-a: Vi ste grad primjer i predvodnik promjena u održivom upravljanju povijesnim sredinama (VIDEO)

Uoči rasprave o dvije strateške odluke koje su značajne za budući strateški razvoj Dubrovnika – odlukama o upravljanju prometom i donošenju Plana prihvatnog kapaciteta, pred početak 32. sjednice Gradskog vijeća obratio se glavni tajnik Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) Mikhael De Thyse.

 

Glavni tajnik OWHC-a uputio je zahvalu Gradu Dubrovniku na kontinuiranom doprinosu OWHC-u i na smjeru koji je Grad preuzeo te na nadi koju pruža  gradovima članovima Organizacije. – „Dubrovnik je za nas u OWHC-u grad primjer. Ono što ste do sada postigli dokaz je da je moguće unaprijediti gradove i osigurati održivi razvoj urbanih povijesnih sredina, ne samo kroz zaštitu baštine nego i u korištenju baštine kao resursa za održivi razvoj, što je vrijedno divljenja. Vi ste primjer i u drugim izazovima s kojima se naše sredine danas suočavaju poput pitanja demografije i suzbijanja prekomjernog turizma, a odluke koje danas donosite čine vas posebnim u svijetu i predvodnicima promjena“, rekao je glavni tajnik De Thyse.

 

 

Izdvojio je i dubrovački i prvi hrvatski Plan upravljanja svjetskim dobrom pod zaštitom UNESCO-a rekavši kako je to, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih planova upravljanja na svijetu. –„Većina gradova u našoj organizaciji još nije ni počela s izradom planova upravljanja, a vi ga već uspješno provodite“, rekao je uputivši zamolbu Gradu Dubrovniku da svojim činjenjem i političkom hrabrošću koju pokazuje pruži primjer gradovima OWHC-a i u donošenju Plana pripravnosti i upravljanja rizicima, što je još jedno važno strateško područje s kojim se Organizacija suočava u budućnosti, ali i jedna od aktivnosti Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Navedeni Plan, podsjetimo, u procesu je izrade te se njegov završetak očekuje kroz devet mjeseci.

 

Glavni tajnik Organizacije gradova svjetske baštine Mikhael De Thyse i regionalni koordinator centralne i istočne Europe Michał Krasucki borave u Dubrovniku u sklopu Regionalne konferencije centralne i istočne Europe OWHC na temu Preventivne mjere za rizike po svjetsku baštinu čiji je suorganizator Grad Dubrovnik.

 

lijevo
desno